Leipäjuuri Ohje

Leipäjuuri Ohje. Resepti on peräisin mikko takalan ja sami rekolan voileipäkirjasta. Pataleipä on kuoreltaan rasahtavan rapeaa, sisältä ilmavaa ja sopivasti sitkoista.

Maistuvat joululeivät Teemu Auran ja Markus Hurskaisen
Maistuvat joululeivät Teemu Auran ja Markus Hurskaisen from kotiliesi.fi

Hapanjuuri on kokenut uuden nousun. Yhdestä satsista juhan leipätaikinaa syntyy neljä reilun kokoista leipää. Jotta juuri lähtisi hyvin käyntiin, kannattaa käyttää luomujauhoja ja keitettyä, jäähdytettyä vettä.

Pidä Kaksi Päivää Lämpimässä Paikassa, Esimerkiksi Patterin Läheisyydessä Tai Uunin Kupeessa.


Vaalea hapanleipä juureen (pain blanc) 1 leipä. Perinteisesti suomi jakautui kovan (läntinen) ja pehmeän (itäinen) ruisleivän alueisiin. Paista leipää uunissa noin 15 minuuttia, laske uunin lämpö 225 asteeseen ja paista leipää vielä noin 25 minuuttia, kunnes leipä on kauniin värinen ja sen pohja kumisee kopautettaessa.

Leipäjuuren Teko Ottaa Aikansa, Mutta Taikinanjuureen Tehdyn Leivän Maku Ja Säilyvyys Ovat Vertaansa Vailla.


Hapanjuuri eli leipäjuuri on perinteinen taikinan hapatin. Juuren avulla saadaan aikaan ruisleivän rakenne, sillä rukiista puuttuu vehnän sitko. Suosituimmat missä hiiva on korvautunut kokonaan raskilla ovat:

Leipäjuuri On Herkkä Otus, Joka Voi Loukkaantua.


Suolaa ei saa lisätä juureen, vaan vasta taikinaan. Peitä astia kannella tai kelmulla. Hapanjuuri on kokenut uuden nousun.

Lisää 1 Dl Vettä Ja 1 Dl Jauhoja.


Leipäjuuri on herkkä otus, joka voi loukkaantua, kohtele sitä varoen. Jotta juuri lähtisi hyvin käyntiin, kannattaa käyttää luomujauhoja ja keitettyä, jäähdytettyä vettä. Pataleipä on oikea valinta silloin, kun haluat leipoa rapeapintaisen ja sisältä mehevän leivän mahdollisimman helposti.

Resepti On Peräisin Mikko Takalan Ja Sami Rekolan Voileipäkirjasta.


Yhdestä satsista juhan leipätaikinaa syntyy neljä reilun kokoista leipää. Kuka voisi vastustaa tuoretta itse tehtyä leipää? Vaalea leipäjuuri leipäjuuren valmistus kestää noin 5 päivää.